Wat is een Mailchimptemplate

Wat is een Mailchimp template?

Een Mailchimp Template is het ontwerp voor de mooie e-mails die je je klanten gaat sturen. Het template bevat een logo, de huiskleuren en een herkenbare layout. Door vooraf een goed template te laten maken:

  • Zijn jouw e-mails herkenbaar
  • Hou je controle over je huisstijl
  • Maak je minder fouten
  • En schrijf je sneller mooiere nieuwsbrieven

Altijd de juiste stijl

E-mailmarketing is reputatiemanagement. Als abonnees een nieuwsbrief van een bekende afzender krijgen, zullen ze hem eerder openen dan wanneer ze de afzender niet kennen. Of wanneer het onduidelijk is wie de afzender is. Daarom wil je dat je abonnees jouw e-mails direct herkennen. Zodat ze weten dat jij ze hebt gestuurd. En dat de e-mails dus betrouwbaar zijn.

Controle over je huisstijl

Herken je dat? Dat je een nieuwsbrief iedere week kopieert en zo voortborduurt op steeds weer de vorige nieuwsbrief? Na 20 weken leg je de eerste en de meest recente nieuwsbrief naast elkaar. En wat blijkt? De lay-out en de stijl zijn inmiddels compleet verschillend. Maar dat wil je natuurlijk niet. De communicatie moet consistent zijn.

Zeker als je met meerdere mensen aan nieuwsbrieven werkt, is het een kunst om de huisstijl intact te houden. Daarom kies je voor een template. Met een template weet je namelijk zeker dat iedereen altijd met dezelfde basis werkt. En vindt er een wijziging in de huisstijl plaats, dan voer je die eenvoudig door in het template. Waarna iedereen weer de correcte, gewijzigde basis pakt. Zo is nieuwsbrief 20 straks net zo herkenbaar als nieuwsbrief 1.

Sneller werken en minder fouten

Als alle lettertypen, marges en kleuren al goed staan. En de opmaak al helemaal klaar is. Dan is het maken van de nieuwsbrief niet meer dan een invuloefening. Bij wijze van spreken dan. Want een sterk template is nog geen goede content. Hoe dan ook, met een template werk je veel sneller dan wanneer je iedere week alles van scratch moet verzinnen. Zo maakt het mailchimptemplate het veel makkelijker om nieuwsbrieven maken. En als iets snel en makkelijk gaat… Precies, dan wordt het ook leuk!

De Classic editor en de nieuwe editor

In Mailchimp kun je kiezen tussen de classic editor en de nieuwe editor. Op dit moment (najaar 2022) adviseren we nog om met de classic editor te werken. Omdat de mogelijkheden in de classic editor uitgebreider zijn dan in de nieuwe. En dat zullen ze voorlopig nog wel even blijven.

Als we in de classic editor een Mailchimp template voor je maken, dan kiezen we eerst een lay-out. We kunnen kiezen voor een eenvoudige lay-out met een header, body en footer. Maar we kunnen ook variëren met 2 of 3 kolommen. Het template krijgt dan een lay-out met header, upper body, collumns, lower body en de footer. Omdat je per blok een afwijkende achtergrondkleur en lettertype kunt selecteren, geeft zo’n uitgebreide lay-out veel mogelijkheden voor een afwisselende template. En daarom kiezen wij bijna altijd voor de variant met 2 kolommen.

Mailchimp template voor mobiel

De grootste uitdaging bij het maken van een mooi nieuwsbrieftemplate is om hem geschikt te maken voor mobiel. Dit komt doordat Mailchimp in de mobiele versie alles boven elkaar plaatst. Als je dan bijvoorbeeld een blok maakt met links een afbeelding en rechts een tekst, dat zet Mailchimp in de mobiele versie de afbeelding boven de tekst. Hierdoor kan het er opeens heel anders uitzien. Zeker wanneer de afbeelding van links naar rechts verloopt. Dit lossen we op door heel veel te testen en regelmatig concessies te doen. Hierbij zoeken we de randen van het ontwerp op, zodat het template uiteindelijk zowel op mobiel als op de computer perfect toont. En jouw verhaal op de juiste manier vertelt.

Nieuwsbrief-template

Mailchimp template laten maken

Het leuke van Mailchimp is dat je alles zelf kunt doen. Maar vaak heb je daar de tijd niet voor. Of geen zin om er helemaal in te duiken. En wat is dan het resultaat? Dat het uiteindelijk helemaal niet gebeurt. Daarom is het handig om een Mailchimp template te laten maken. Want dan staat er een goede basis. En is het een stuk gemakkelijker en leuker om zelf een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief te schrijven. 

Lukt het je zo om regelmatig iets van je te laten horen? Dan word je online gezien en ben je top of mind bij je doelgroep. Op het moment dat ze jouw dienst of product nodig hebben, zullen ze meteen aan je denken. En dat allemaal dankzij jouw regelmatige nieuwsbrief. Die met het handige template snel gemaakt is en er altijd mooi uitziet.

Een Mailchimp template is de basis voor jouw nieuwsbrieven. Een goed template maakt nieuwsbrieven schrijven leuker en makkelijker. Waardoor je betere resultaten haalt. Leuk toch!

Vind je dit blog interessant?

…Dan vinden we het leuk als je het deelt ♥
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Andere relevante blogs

Ontvang de infographic met 6 tips voor een sterke nieuwsbrief

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang direct onze infographic.