SEO webteksten tips

SEO webteksten tips

Webteksten moeten SEO-vriendelijk zijn, maar waarom eigenlijk?

Zoekmachines zoeken de juiste informatie als antwoord op de vraag die ze krijgen. kortom, ze zoeken de website die als beste bij de zoekopdracht past. Om te bepalen welke website dit is ‘lezen’ zoekmachines de website. Hiervoor gebruiken ze de code en de webteksten.

“De webtekst is hierdoor een van de belangrijkste aandachtspunten om tot een zoekmachinevriendelijke website te komen. Maar hoe schrijf je nou een goede seo webtekst?”

SEO webtekst, wat is het?

Allereerst de definitie. Een SEO webtekst is een speciaal voor het internet geschreven tekst die voor zoekmachines geoptimaliseerd is. Zoekmachines kunnen seo webteksten eenvoudig lezen en op waarde schatten. Webteksten zijn een belangrijk onderdeel van de online marketing.

Keywords bepalen

Een goede SEO webtekst is opgebouwd rondom 1 tot 3 zorgvuldig gekozen keywords. Via deze keywords
(of zoekwoorden) moet de webpagina goed gevonden worden.

De keywords komen meerdere keren terug op de pagina. En ze worden omgeven door, voor de keywords, relevante tekst. gebruik de keywords in ieder geval één keer in de eerste alinea, één keer in de h1 title en één keer in een tussenkopje.

Opbouw van een webtekst

Opbouw van de webtekst

Alinea’s en tussenkoppen

Seo webteksten bestaan uit duidelijk gedefinieerde alinea’s. Iedere alinea heeft 4 tot 6 regels, dit houdt de alinea overzichtelijk. Een complete SEO webtekst bestaat uit 3 tot 5 alinea’s. Voorzie iedere alinea van een verklarende tussenkop. Deze tussenkop krijgt in de code < h2 > of < h3 > mee.

Korte zinnen (max. 12 woorden)

Schrijven in korte zinnen is vooral belangrijk voor de lezers van het artikel. SEO webteksten moeten niet alleen voor de zoekmachine, maar ook voor bezoekers goed leesbaar zijn. Door korte zinnen te gebruiken, kan de lezer de tekst eenvoudig scannen en bepalen welk deel hij/zij belangrijk genoeg vindt om aandachtig door te lezen.

Inhoud van de webtekst

Belangrijkste inhoud in eerste alinea

Ook een zoekmachine leest van boven naar beneden. Zorg dus dat de belangrijkste informatie in de eerste alinea staat. Ook een samenvatting van de tekst is een mogelijkheid. Gebruik in de eerste alinea altijd alle keywords (liefst direct in de eerste regel).

Relevante tekstlinks

Een goede tekst is een perfecte plek om links naar andere interessante pagina’s te plaatsen. Zo kun je in een artikel over seo webteksten best even linken naar de uitleg van seo. deze tekstlink voorzie je dan wel van een verklarende title tag. In dit geval heb ik de title “seo uitleg” meegegeven. Indien mogelijk altijd de title beginnen met het belangrijkste keyword.

Gebruik opsommingen

Opsommingen maken een webtekst overzichtelijk. Een opsomming is voor bezoekers van de website eenvoudig te scannen. Daarom geven zoekmachines een hogere waarde aan keywords die in opsommingen worden vermeld. In html code wordt hiervoor < li > gebruikt.

Meta-description en meta-keywords

Meta-keywords worden door google niet meer gebruikt, maar door veel andere zoekmachines nog wel. Vul ze dus altijd in! Zorg dat ze voor iedere pagina uniek en relevant zijn. Gebruik maximaal 5 keywords per pagina.

Meta-description is de beschrijving die wordt weergegeven in de resultaten van de zoekmachine. Zorg daarom dat meta-descriptions altijd zijn ingevuld. Ze moeten uniek en relevant zijn voor iedere pagina. Schrijf een wervende tekst van maximaal 155 tekens.

Samenvatting seo webteksten

Hou bij het schrijven van een seo-vriendelijke webtekst de volgende regels aan:

  • Gebruik 1 tot 3 keywords
  • Schrijf SEO webteksten in korte alinea’s
  • Gebruik h1 kop en h2 of h3 tussenkoppen
  • Schrijf de SEO webtekst in korte zinnen
  • Plaats tekstlinks in de webtekst
  • Gebruik opsommingen
  • Gebruik meta-attributen

Hulp bij schrijven seo webteksten

Wil je hulp bij het schrijven van SEO webteksten? onlineambitie is gespecialiseerd in webredactie. Wij weten precies waar we op moeten letten bij het schrijven van webteksten. Daarnaast hebben we veel ervaring met zoekmachineoptimalisatie.

Vind je dit blog interessant?

…Dan vinden we het leuk als je het deelt ♥
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Andere relevante blogs

Ontvang de infographic met 6 tips voor een sterke nieuwsbrief

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang direct onze infographic.