Een mobielvriendelijke website

Een mobielvriendelijke website is zo ontworpen en geoptimaliseerd dat hij goed werkt en functioneert op smartphones en tablets. Een echte must tegenwoordig. Want als een mobiele website niet fijn werkt, klik je direct weg. En ga je op zoek naar een website die wel goed navigeert, leesbaar is en waar je snel actie kan ondernemen. Ook vanuit een marketingperspectief is een responsieve website belangrijk. In dit blog vertellen we je waarom en geven we je tips om jouw website vriendelijk voor mobiel te maken.

Google geeft mobielvriendelijke websites voorrang

Google wil de meest relevante resultaten tonen aan gebruikers die zoekopdrachten uitvoeren. En omdat een groot deel van het internetverkeer afkomstig is van mobiele apparaten, indexeert Google sinds 2018 de mobiele versies van websites in plaats van de desktopversies. Als een website niet mobielvriendelijk is kan dit leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten. Wat resulteert in minder zichtbaarheid en verkeer naar jouw website.

Gebruikerservaring is alles

Als jouw website perfect werkt op mobiel, blijven de bezoekers langer hangen. Wat leidt tot meer betrokkenheid en uiteindelijk ook conversies. Ook Google waardeert de mobiele gebruikerservaring. Want hoe beter jouw website geoptimaliseerd is voor mobiel, des te meer mobiele bezoekers je ontvangt via de zoekmachine

Online-marketing-feestdagen

Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website?

Allereerst kun je natuurlijk jouw website op je eigen smartphone openen. Hoe ziet het eruit? Laadt de website snel? En is de tekst goed leesbaar? Dit is een goede eerste test. Maar bekijk hem ook eens op een mobiel met een andere afmeting en op een tablet. Zo zie hoe jouw site functioneert en toont op verschillende schermformaten.

Dan heb je ook nog PageSpeed Insights van Google. Dit is een online tool waar je de snelheid van jouw website mee kunt scannen. Vul de URL in en je krijgt automatisch waardevolle feedback voor het verbeteren van de snelheid: een belangrijke factor voor een responsieve website!

Optimaliseer jouw website voor mobiel

Wil je jouw website gebruiksvriendelijker maken voor mobiel? En weten waar je op moet letten als je jouw eigen website test op mobiele ervaring? Hierbij wat tips die je direct kunt toepassen:

Snelheid
Jouw website moet snel zijn. Als het te lang duurt voordat jouw website laadt, ben je jouw waardevolle bezoeker al kwijt. Zorg er daarom voor dat jouw webpagina’s binnen twee seconden tonen.

Navigatie
Daarnaast moet je eenvoudig kunnen navigeren. Een simpel en overzichtelijk menu werkt goed, want zo kun je als bezoeker snel de juiste informatie vinden.

Informatie bovenaan
Bezoekers willen direct zien waar ze voor komen. De belangrijkste informatie wil je daarom bovenaan plaatsen op jouw mobiele website. Zo hoeven gebruikers niet lang te scrollen en te zoeken. 

Maak het makkelijk
En over zoeken gesproken: plaats informatie op een logische plek. Mensen verwachten bijvoorbeeld dat de adresgegevens, een telefoonnummer en e-mailadres op de contactpagina staan. Maar ook onderaan de website, in de footer. Zo maak je het je bezoekers echt gemakkelijk!

Kort en bondig
Wat op een computerscherm een normale alinea is, is op een smartphone al snel een enorme lap tekst. Daarom raden we aan om alinea’s kort en bondig te houden. En een groot lettertype te gebruiken om de leesbaarheid te optimaliseren.

Knoppen en witruimte
Duidelijke knoppen en genoeg ruimte tussen elementen is ook belangrijk. Het is goed voor de leesbaarheid en je voorkomt dat bezoekers op de verkeerde knop of link klikken.

Vermijd pop-ups en lange formulieren
Pop-ups en uitgebreide formulieren zijn niet zo mobielvriendelijk. Voorkom het gebruik hiervan zoveel mogelijk om een fijne ervaring te bieden aan jouw websitebezoekers.

Laat een mobielvriendelijke website maken

Volgens Google verlaten bezoekers jouw website 5x sneller als jouw website niet mobielvriendelijk is. Genoeg reden om snel aan de slag te gaan! Heb je hier hulp bij nodig? Of wil je een nieuwe website laten maken inclusief content? Stuur ons een berichtje of bel ons op. We maken de meest prachtige websites en webshops. Voor kleine en grote bedrijven.

Vind je dit blog interessant?

…Dan vinden we het leuk als je het deelt ♥
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Andere relevante blogs

Ontvang de infographic met 6 tips voor een sterke nieuwsbrief

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang direct onze infographic.